Topmodel

Een goed aansluitend model, met ijzerdraad bovenaan en ruimte voor een filter.

Dit model is iets meer werk maar het zit heel comfortabel. Bovendien kan je door de tunnels aan de zijkant variëren tussen linten, elastieken, veters… kort (rond de oren) of lang (rond het hoofd). Je kan dus met één mondmasker verschillende bevestigingen proberen of dagelijks variëren, zonder dat je telkens een nieuw masker moet maken.

Het patroon is van Iris Luckhaus en heb ik gevonden op deze website: https://www.irisluckhaus.de/en/2020/diy-cloth-mask/

Patroon gebruikt met de toestemming van ontwerper © Iris Luckhaus. Alle rechten voorbehouden. Iris Luckhaus stemt in met privaat, niet-commercieel gebruik van haar eigen ontwerp, wat betekent dat je maskers mag maken voor jezelf en voor donaties, op voorwaarde dat je steeds haar copyright, naam en website vermeld. Zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de ontwerper mag niets van dit materiaal of aanpassingen worden gereproduceerd, verdeeld of commercieel gebruikt op enige manier. Om toestemming te vragen neem je contact op met post@irisluckhaus.de

Benodigdheden:

Gebruik een strijkijzer om de naadranden om te strijken. Keer het masker binnenste buiten en gebruik opnieuw je strijkijzer om de naden goed open te strijken en het masker mooi glad.

Stik bovenaan, op ongeveer 0,5 cm van de rand het masker helemaal door. Dat is de tunnel waar straks de ijzerdraad in komt.

Nu gaan we de plooien maken. Bij dit model gaat de bovenste plooi naar achter. Plooi dus de bovenste 2 cm om naar achter en zet vast met spelden. Je maakt nu nog 2 plooien van 2 cm aan de voorkant. Zet ze ook vast met spelden.

Voorkant
Achterkant

Nu is het even opletten. Neem het biaslint of de 2 stukjes stof je gaat ze aan de voorkant bevestigen, maar schuin, niet recht. (Niet op de foto: om ervoor te zorgen dat het biaslint niet gaat rafelen is het beter om het aan de bovenkant en onderkant om te plooien). Naai het vast op 1 cm van de naadrand. Knip daarna de overtollige stof weg.

Vouw het biaslint of het stuk stof om naar achter, zet vast met een speld en naai het langs de voorzijde vast, vlak naast de naad. Zo maak je een tunneltje om je bevestiging door te steken.

Nu kan je naar keuze keperband, veters, biaslint of elastiek (lang of kort) erdoor rijgen. Aan elke kant een apart stuk of één doorlopende veter zodat je maar 1 strik maakt. Steek een stukje ijzerdraad door de tunnel die je bovenin hebt gemaakt. Plooi de uiteinden om tot lusjes zodat je geen scherpe puntjes hebt. Zet het masker eerst goed en plooi daarna de ijzerdraad om de neus zodat het masker goed aansluit.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *