Gevormd mondmasker

Het patroon voor het gevormd masker is beschikbaar in verschillende maten: mannen, dames/tieners & kind (ong. 7-12 j.). Het model zit hoger op de neus en lager onder ogen, wat vaak comfortabeler is.

Nog een voordeel van dit model is dat de masker aan de zijkant een tunneltje hebben waar je na de afwerking lint doortrekt, of platte elastiek voor achter het hoofd, of koordelastiek voor achter de oren.

Er zijn dus 3 verschillende opties voor het vastmaken van het masker.

Door de overheid worden de linten aangeraden omdat je dan zeker niet aan je gezicht komt bij het aan- en uitdoen. Maar niet iedereen is behendig in het strikken achter het hoofd.

De koordelastiek achter de oren is makkelijk aan en uit te doen, ideaal als je het mondmasker maar kort moet dragen.

Als je het lang moet opzetten gaat de elastiek soms snijden achter oren. Dan kies je beter voor een platte elastiek die achter op het hoofd zit.

Benodigdheden:

  • 2 verschillende stukken stof, warm wasbaar (bv. katoen) van ong. 15 cm x 30 cm (voor de dames/tieners maat).
  • Bevestiging naar keuze: lint, koordelastiek of platte elastiek
  • Naaimachine, garen, schaar, spelden of klemmen en een stopnaald/paperclip/veiligheidsspeld om lint/elastiek erdoor te trekken.

Werkwijze:

De patronen kan je hier vinden:

Knip het patroon uit en knip vervolgens de stof volgens het patroon. Doe dit 2x voor de buitenkant en 2x voor de binnenkant.

Knip het patroon voor de binnen- en buitenkant uit.
Teken over op de stof met kleermakerskrijt.
Knip 2 keer uit.
Doe hetzelfde voor de binnenkant (met patroon binnenkant)

Leg de 2 stukken stof voor de buitenkant met de goede kant op elkaar. Stik de voorkant van het masker op ong. 1 cm van de rand vast.

Knip voorzichtig met een schaar, om de 1 cm, een klein stukje in. Zorg dat je niet door je steken knipt. Doe dit zowel in de stof voor de buitenkant als in de stof voor de binnenkant.

Maak aan de zijkant een klein zoompje in de stof voor de binnenkant, zodat die niet gaat rafelen. Naai vast.

Plooi goed open (wrijf de vouw goed open met je nagel) en naai langs buiten vlak naast de middennaad, zo zet je ingeknipte stukje aan de achterzijde vast. Doe dit voor binnen en buitenstof aan dezelfde kant.

Leg de twee stukken met de goede kant tegen elkaar. Steek vast met spelden. Naai helemaal langs de bovenkant en helemaal langs de onderkant vast op ongeveer 1 cm van de rand. Knip daarna de bovenkant weer voorzichtig in, om de 1 cm.

Draai het masker via de zijkant binnenste buiten. Trek de vouw goed open, of strijk het masker even goed plat. Naai daarna, dicht bij de rand, helemaal langs de bovenkant en helemaal langs de onderkant.

Nu moet je alleen nog de kokers aan de zijkant maken om je lint of elastiek door te rijgen. Plooi de zijkant om, tot net tegen het zoompje van de binnenkant. Naai vast.

Rijg met een dikke naald de veter of elastiek door de kokers. Via de zijkant kan je een filter in het masker plaatsen.

1 reactie op “Gevormd mondmasker”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *